Editura Evenimentul si Capital
Versiune Web
SECTIUNI
miercuri, 21 octombrie 2015

Mihai Gâdea se răzbună pe DNA și publică date personale din dosarul „Gala Bute”

Autor:

În emisiunea „Sinteza zilei”, Mihai Gâdea a prezentat date cu caracter personal dintr-un dosar al DNA. Adresele de e-mail și mesajele electronice conțin date confi dențiale, corespondențe între echipa de comunicare a Elenei Udrea și mai multe instituții media

Postul de televiziune Antena 3 a difuzat, luni seara, în cadrul emisiunii „Sinteza zilei”, o serie de documente din dosarul „Gala Bute” pe care Direcția Națională Anticorupție (DNA) l-a întocmit pe numele Elenei Udrea. Prezentatorul Mihai Gâdea a arătat pe post adresele de e-mail și conținutul corespondențelor electronice dintre Tudor Breazu, fostul asistent al Elenei Udrea, și reprezentanții unor instituții media, printre care și „Evenimentul zilei”, așa cum apar ele în dosar.

Mailurile datează din perioada campaniei electorale, toamna 2011 - primăvara 2012. Moderatorul a făcut publice date cu caracter personal, ceea ce, în opinia unor magistrați și avocați, este o încălcare flagrantă a legii.Reamintim că acuzațiile vin din partea unui post de televiziune care este implicat, oficial, într-un dosar de șantaj mediatic.

Directorul general Antena TV Group SA, Sorin Alexandrescu, a fost trimis în judecată pentru șantaj, astăzi fiind un alt termen la Curtea de Apel București. Complicii săi sunt Camelia și Dan Voiculescu.

ProTV, principala țintă

Postul de televiziune fondat de Dan Voiculescu a prezentat și corespondența dintre Elena Udrea și Tiberiu Breazu. Acesta îi cerea lui Udrea să-și exprime părerea despre ce vrea să fie întrebată la Pro TV. Un alt email este de la Cristian Călugăru, denumit drept „echipa de comunicare” a fostului ministru al Dezvoltării.

Tot pentru Pro TV, dar pentru Știrile Pro TV, Elena Udrea are pregătite întrebările făcute de o altă apropiată de-a sa, Luminița Kohalmi.Apoi, Antena 3 a prezentat e-mailuri dintre Elena Udrea și reprezentanții săi către mai multe posturi de televiziunie, site-uri și ziare. Este vorba de B1 TV, b365.ro, Realitatea TV, realitatea.net și „Evenimentul zilei”.

Camelia și Dan Voiculescu, complici la un șantaj media

Fondatorul Trustului Intact, Dan Voiculescu, şi fiica sa, Camelia, au fost trimiși în judecată, în 2013, alături de directorul general Antena TV Group SA, Sorin Alexandrescu în dosarul privind șantajarea administratorului RCS&RDS Ioan Bendei.

Felix, complice la mită

Toți sunt acuzați că se foloseau de trustul Antenelor pentru a șantaja un agent comercial, este vorba de RCS&RDS.


FOTO: Camelia VoiculescuSorin Alexandrescu a fost acuzat de șantaj, în timp ce Dan Voiculescu și fiica sunt complici la această infracțiune, conform procurorilor anticorupție.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 16 aprilie - 21 mai 2013, în calitate de director general al SC Antena TV Group SA, Sorin Alexandrescu a exercitat, în mod repetat și gradual, acte de constrângere asupra unui acționar al unei societăți comerciale (parte vătămată) amenințându-l cu darea în vileag a unor presupuse fapte de corupție, astfel încât să îl determine să urmeze conduita impusă de inculpat.


FOTO: Dan VoiculescuConform datelor din anchetă, persoana care ar fi fost şantajată este administratorul societății RCS&RDS, Ioan Bendei.

Actele de amenințare

Procurorii susţin că Alexandrescu „a exercitat acte de ameninţare cu publicarea, prin intermediul entităţilor media, a unor documente care, în opinia sa, argumentau o pretinsă faptă de corupție săvârșită de partea vătămată, în situaţia în care aceasta nu ar fi acceptat semnarea unui contract de retransmisie a posturilor de televiziune aparţinând SC Antena TV Group SA la un preţ dorit de inculpat”.

S e m n a - rea contractului în condiţiile impuse de inculpat, respectiv la o valoare de 6.480.000 de euro/an, pe o durată de cinci ani, ar fi garantat stingerea litigiilor existente pe rolul instanţelor, oprirea campaniei media împotriva RCS&RDS, pe care o reprezenta partea vătămată, și a persoanelor din conducerea RCS&RDS, arată anchetatorii.

Legăturile

La data de 30 mai 2013, ora 08:36, Sorin Alexandrescu îi trimite Cameliei Voiculescu un mesajul SMS: „M’a ridicat DNA”. Peste cinci minute, Camelia îl sună pe Dan Voiculescu:

Camelia: Tati! L-a ridicat DNA pe Sorin!

Dan: Care Sorin?

Camelia: Alexandrescu.

Dan: Păi, vezi tată?

Camelia: Tată, ce mă fac?! (...) Ăștia vor să ne sperie!

Dan: Nu, nu vor să te sperie! El, așa cum ți-am spus, vorbește gura fără el, se dă mare, se dă rotund... se dă în toate felurile!

Procuror: Obligația protejării datelor personale revine instituțiilor publice

Procurori și avocați consultați de „Evenimentul zilei” susțin că divulgarea adreselor electronice și a corespondenței dintre Tudor Breazu, fostul asistent personal al Elenei Udrea, și reprezentanții unor instituții media s-a făcut cu încălcarea legiiFață de cele prezentate de Mihai Gâdea în cadrul emisiunii „Sinteza zilei” de luni seara, oficiali din Poliția Română, procurori și avocați au declarat că divulgarea adreselor de e-mail și a conținutului acestora, fără acordul persoanelor care au corespondat, constituie infracțiune. „Faptele se încadrează la Articolul 227, din Noul Cod Penal – Divulgarea secretului profesional”, ne-au precizat oameni ai legii. Acest articol precizează: „ Divulgarea, fără drept, a unor date sau informaţii privind viaţa privată a unei persoane, de natură să aducă un prejudiciu unei persoane, de către acela care a luat cunoştinţă despre acestea în virtutea profesiei ori funcţiei şi care are obligaţia păstrării confidenţialităţii cu privire la aceste date, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Ce spune legea

Totodată, prezentarea în spațiul public a informațiilor cu caracter personal se încadrează la Articolul 302 - Violarea secretului corespondenţei. Conform alineatului 1, „deschiderea, sustragerea, distrugerea sau reținerea, fără drept, a unei corespondențe adresate altuia, precum și divulgarea fără drept a conținutului”, chiar și din greșeală, se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. Cu aceeași pedeapsă este sancționată „divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, către o altă persoană sau către public, fără drept, a conţinutului unei convorbiri sau comunicări interceptate”.

Un procuror susține că adresele de e-mail sunt date cu caracter personal, iar obligația de a le proteja le revine instituțiilor publice.

Ce spun avocații

Avocata Crina Radu ne-a declarat că este ilegală divulgarea corespondenței, fără acordul persoanelor sau al instituțiilor care au comunicat între ele. Ea ne-a explicat că, indiferent dacă persoana care le face publice – în speță, Mihai Gâdea – le-a obținut în mod direct sau prin intermediul unui avocat, fapta constituie infracțiune.

Și avocatul Tonel Pop ne-a precizat că, indiferent dacă dosarul prezentat de Antena 3 a fost obținut de la procurori sau de la instanță – procesul fiind pe rol – publicarea corespondențelor este ilegală. Acesta ne-a semnalat că Legea 544/2001, privind liberul acces la informații de interes public, restricționează accesul la datele personale, informațiile privind procedura în timpul anchetei penale, dacă se periclitează rezultatul acesteia, se dezvăluie surse confidențiale ori se pun în pericol viața, integritatea corporală, sănătatea unei persoane, dar și cele privind procedurile judiciare, dacă publicitatea acestora aduce atingere asigurării unui proces echitabil ori interesului legitim al oricăreia dintre părțile implicate în proces.

Spune-ti parerea

LA ZI

LOVITURĂ pentru VIORICA DĂNCILĂ!

marţi, 16 ianuarie 2018

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul EVZ.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.